Met de grootschalige verhuizing van medewerkers uit het KPN-Hoofdkantoor op het Haagse Maanplein, kwam er eind 2016 veel ruimte op deze binnenstedelijke locatie vrij. Al vrij snel werd in fasen begonnen met het transformeren van het Maanplein naar een bruisende plek om te wonen en te werken, op loopafstand van station Voorburg en dichtbij de A12 en het centrum van Den Haag. Eind april start een nieuwe fase: de realisatie van 140 sociale huurwoningen. Spindler is door aannemer Pleijsier bouw gevraagd voor het loodgieterswerk, elektrotechniek, CV en ventilatie. “Dit betekent dat we vanaf die datum met gemiddeld tien tot twaalf medewerkers daar continu aanwezig zijn,” vertelt Rob Wolters, Hoofd Calculatie Spindler. “Tot de oplevering wel te verstaan, eind 2023.”

‘Groeien de hoogte in’

Meest in het oog springende detail van het complex dat voor de wooncorporatie Staedion wordt gerealiseerd, is de woontoren van 50 meter hoogte. “We gaan deze namelijk geheel in prefab opbouwen,” vertelt Wolters trots. Traditioneel worden gebouwen steentje voor steentje op de uiteindelijke locatie opgebouwd. “Maar dat is hier – op dit soort binnenstedelijke locaties – niet eenvoudig. De ruimtes zijn beperkt, er gelden meestal geluidsrestricties, de verkeers- en veiligheidsmaatregelen zijn tijdrovend en de budgetten zijn vaak ontoereikend.” Ook daarom koos Staedion voor prefab, waarbij het bouwproces vrijwel volledig elders plaatsvindt. “Straks worden hier de betonwanden- en vloeren in prefab aangeleverd en ‘groeien onze monteurs mee met het gebouw de hoogte in’. Het gevolg? Onze jongens staan altijd droog en het werk gaat veel sneller.” 

Katendrecht

De aandacht voor prefab groeit de laatste jaren fors. Vooral bij binnenstedelijke hoogbouw. De voordelen zijn dan ook legio: snellere bouwtijd, gunstige werkomstandigheden en vermindering van faalkosten. Ook Spindler heeft inmiddels veel ervaring met deze techniek. “Bij de twee woontorens van de Copacabana op Katendrecht hebben we bijvoorbeeld een identiek bouwsysteem gebruikt. Het ging toen om gebouwen met een vergelijkbare hoogte.” Juist deze ervaring met prefab en hoogbouw onderscheidt Spindler van anderen, hoort Wolters regelmatig. “Op basis hiervan – en op basis van onze kennis – hebben we toch veranderingen aangebracht in het installatieconcept. Omdat we ervan overtuigd waren dat onze oplossing voor minder onderhoud zou zorgen. Gelukkig deelde de opdrachtgever onze mening.”