Twee maanden geleden werd ‘Nieuwe Banen’ opgericht. Samen met Humanitas wil Spindler met dit initiatief mensen uit de wijk Feijenoord in Rotterdam-Zuid aan werk helpen. “We willen op korte termijn resultaten boeken!”

De werkloosheid in Rotterdam-Zuid is hoog. Daarom zet Humanitas zich al langer in, om Rotterdam-Zuid net zo opgeleid en werkend te krijgen als de rest van de stad. Met stichting ‘Nieuwe Banen’ zet Humanitas nu een nieuwe, doelgerichte stap.

Monteur

Inmiddels doen verschillende organisaties mee, zoals de gemeente Rotterdam en NPRZ (Nationaal Programma Rotterdam-Zuid). Ook Spindler is vanaf het eerste uur hierbij betrokken. “Vergelijkbaar aan collega-bedrijven, halen ook wij vaak nieuwe medewerkers uit alle windstreken van Europa,” vertelt Richard Spindler. “Maar misschien vinden we ze ook wel onder de echte Rotterdammers? Als we nog wat beter zoeken en hen intensiever gaan begeleiden.”

Om dit te realiseren, start Nieuwe Banen in samenwerking met Spindler in maart een traject van acht weken, waarin geïnteresseerde inwoners van de wijk Feijenoord – afhankelijk van hun voorkeur – begeleiding en onderricht krijgen op twee gebieden: zorg of techniek. Dit wordt aangevuld met het leren van allerlei vaardigheden zoals werken in teamverband, omgaan met druk, communicatie, etc. “Na deze periode, blijven er ca tien mensen over, verdeeld over deze twee categorieën. Daarna stromen er – hopen we – vijf potentiele monteurs ons bedrijf in.”

Korte termijn

Intussen neemt de belangstelling voor ‘Nieuwe Banen’ verder toe en zijn meerderere bedrijven geïnteresseerd. Ook wordt er vaart gezet achter het verkrijgen van subsidie via ‘Kansen voor West’, een samenwerkingsverband van de vier Randstadprovincies en de vier grote steden. Richard Spindler: “Begrijp mij goed, we willen geen logge organisatie gaan optuigen, integendeel. We willen vooral praktisch bezig zijn, slagvaardig handelen en op korte termijn resultaten boeken.” Die resultaten zoekt Nieuwe Banen primair bij mensen zonder een baan onder de 27 jaar. “We verwachten hen sneller voor dit initiatief te winnen en hopen vervolgens dat er vanuit deze jongens en meiden een positief sneeuwbaleffect naar de rest van de wijk ontstaat.”